Американският стартъп Uber преустановява услуга си в Тайван след четири години на местния пазар.

Крачката компанията предприема, след като отнесе солени глоби за милиони долари от страна на правителството.

Uber заяви, че се надява изтеглянето на приложението за споделено пътуване да убеди властите на азиатския остров да променят решението си.

Решението е най-прясното главоболие за компанията в Азия. Стартъпът се отказа от континенталната част на Китай през миналата година, когато го продаде бизнеса си на местния съперник Didi.

След като изгуби пазара в Китай ще успее ли Uber да спечели в Индия?

След като изгуби пазара в Китай ще успее ли Uber да спечели в Индия?

Компанията все още остава зад местният лидер Ola

"Не взехме с лекота това решение, тъй като знаем, че ще има огромно въздействие върху стотици хиляди шофьори и превозвачи", посочват от компанията в свое изявление, критикувайки правителството, че не е отворило вратите си за иновацията.

Според властите в Тайван услугата на Uber е била незаконна и има разрешение да извършва дейност само като технологична компания. А в правомощията й не влиза предоставянето на транспортни услуги.

Между септември 2014 г. и началото на миналия месец глобите за Uber на местно ниво възлизат на повече от 73 милиона тайвански долара. Сумата се равнява на 2.4 милиона щатски долара.

След въвеждането на нови правила в началото на януари, според които нарушенията се наказва по-сурово, Uber отнесе санкции за 231 милиона тайвански долара или 7.4 милиона щатски долара само в рамките на две седмици.

Аржентина вдигна мерника на Uber

Аржентина вдигна мерника на Uber

Въвеждат забрана на услугата