Загубите за световната авиоиндустрия, изключвайки самите авиокомпании, ще надхвърли $2 трлн. тази година, според Жън Леи, основател и президент на Institute for Aviation Research, цитиран от The South China Morning Post.

"Авиокомпаниите са ключът към цялата верига за доставки, ако там има проблем, останалите компании също ще бъдат засегнати. Засега загубите за авиолиниите са $200 млрд., но в това число не влизат търговците в летищата и работещите на аерогарите", посочва той.

Според скорошни изчисления на International Air Transport Association загубите за авиокомпаниите от неосъществени пътувания ще достигнат $252 млрд. в световен мащаб през тази година.Авиационната екосистема е огромна и подкрепя редица индустрии. Тя включва доставчиците на храна на борда, компании, които предоставят услуги на земята, транспортни дружества, поддръжка, дюти фрий магазини, други търговци на дребно, шофьори на автобусите, охрана и други.

Общо, индустрията създава и подкрепя около 30,2 млн. работни места само в Азиатско-тихоокеанския регион през 2016 г. Приносът към икономиката е $648 млрд.