Световните продажби на смартфони през първото на 2018 година са нараснали с 1,3%. Те са достигнали 383,5 милиона единици в сравнение с 378,5 милиона за същия период на миналата година, съобщи анализаторската компания Gartner.

В същото време пазарът на мобилни телефони като цяло (84% от него са смартфони) през предишното тримесечие не се е изменил в годишно измерение и представлява 455 милиона устройства.

"Търсенето на скъпи модели смартфони остава не голямо, доколкото новите модели се оказват не много по-добри от предишните. В същото време се увеличава търсенето на смартфони с цена под 100 - 150 долара, благодарение на повишеното качество на новите модели от този клас"

Това отбелязва директорът по изследванията на Gartner, Аншул Гупта.

Безспорен лидер на пазара на глобалния пазар на смартфони остава южнокорейски я ИТ гигант Samsung. Но той продължава да изпитва все по-голям натиск заради конкуренцията от страна на китайските производители. Компанията, макар и незначително, е намалила дела си на този пазар, отчитат от Gartner.

От друга страна Apple е увеличила обем на продажбите през тримесечието с 4% на годишна база, главно заради новия си модел iPhone X.

Китайският производител Huawei затвърждава трето си място сред най-големите световни марки смартфони. Благодарение на обновената моделна гама и активния си маркетинг компанията е увеличила продажбите си за периода с 18,3%.

Анализаторите посочват, че бъдещият растеж на марката ще зависи от способността на Huawei да се укрепи на развиващите се пазари в Азиатско-тихоокеанския регион е да реши проблема с навлизането на пазар в САЩ.

Рекорден ръст на продажбите демонстрира друг китайски производител Xiaomi - показателят е скочил наведнъж с 124%, до 28,5 млн. единици. Благодарение на това компанията, макар и с малко, но е изпреварила конкурентната й OPPO.