Великобритания ще изчерпи храната си само за 7 месеца, ако разчита само на домашно произведени продукти, предупреди британският Националeн земеделски съюз, цитиран от Guardian.

Ако страната се храни само с британски продукти от 1 януари, ще изчерпи хранителните си запаси на 7 август, твърдят от браншовата организация на фермерите, сочейки спад в производството. Според тях самодостатъчността по отношение на храната "е в застой".

Великобритания остава без храна, гориво и лекарства, ако не постигне сделка за Brexit

Великобритания остава без храна, гориво и лекарства, ако не постигне сделка за Brexit

Страната е напълно зависима от европейските стоки, доставяни през Ламанша

Това потвърждават и данните на правителството, според които Великобритания е произвела едва 61% от употребената храна през 2017 г., като цифрата е в дългосрочен спад.

Предвид предстоящия все по-скоро Brexit, президентът на сдружението Минет Батърс призова правителството да даде приоритет на продоволствената сигурност.

Великобритания остава без храна, ако не постигне сделка за Brexit

Великобритания остава без храна, ако не постигне сделка за Brexit

Страната е заплашена от незапомнена хранителна криза

"Селскостопанският сектор в Обединеното кралство има потенциала да бъде един от най-засегнатите сектори от лош Brexit. Сделката за свободна и безпрепятствена търговия с ЕС и достъпът до надеждна и компетентна работна сила за селскостопанските предприятия е от решаващо значение за бъдещето на сектора", посочи Батърс.

Селскостопанската индустрия във Великобритания е силно зависима от сезонните работници от ЕС, а Brexit може да доведе до недостиг на работна ръка, предупредиха земеделците.

Британските фермери настояват за европейски работници и след Brexit

Британските фермери силно се нуждаят от европейски работници и след Brexit

Достъпът на граждани на ЕС ще е свободен до края на 2020 година

Националният земеделски съюз признава необходимостта от внос на храна от различни климатични условия, но максимизирането на храната, която може да бъде произведена на вътрешния пазар, ще "осигури на страната много икономически, социални и екологични ползи".

Земеделските производители в цяла Европа също трябва да се борят с необичайно горещото време това лято, което намали реколтата и предизвика финансово напрежение.

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Домакинствата ще трябва да плащат с до 500 паунда повече

По-рано този месец британските фермери призоваха за спешна помощ, която да им помогне да се справят с "осакатяващия" ефект от горещата вълна на Острова.