Служителите на VMware Inc., които се съгласят на предложението на компанията да работят отдалечено за постоянно, ще получават по-ниска заплата, ако напуснат Силициевата долина, пише Bloomberg. Районът е сред най-скъпите в САЩ.

Производителят на софтуерни продукти се присъединява към други технологични компании, които позволяват на някои от служителите си да работят от вкъщи за постоянно. Но ако служителите на VMware, които досега са работили в централата в Пало Алто, се преместят в Денвър, например, трябва да приемат 18% намаление на заплатата, казват източници на агенцията. Ако заминат за Лос Анджелис или Сан Диего, те ще загубят 8% от възнаграждението си.

Не във всички случаи обаче ще има намаление на заплатите. От компанията коментират, че при някои служители, избрали да работят отдалечено, ще има повишение. Всичко зависи от това към кой друг офис бъдат преназначен даденият специалист.

Facebook и Twitter са сред другите технологични компании, които обмислят или вече са въвели подобна практика. Производителят на облачен софтуер ServiceNow се готви да намалява заплатата на служителите, които напускат Сан Франциско и региона, от 2021 г., казва главният изпълнителен директор Бил Макдермът.

Цените на стоките и услугите в региона около Сан Франциско са сред най-високите в САЩ. Градовете Сънивейл, Санта Клара и Сан Хосе, които се намират в сърцето на Силициевата долина, са сред тези с най-високи наеми.

През май Facebook заяви на служителите си, че компанията скоро ще мине перманентно към отдалечена работа. Но служителите, които напуснат скъпите области като Сан Франциско и Ню Йорк, ще трябва да се съгласят на по-ниска заплата.