2020 година постави бизнеса и пазара на труда в безпрецедентна ситуация, в която и малките, и големите компании бяха принудени да позволят на служителите си да работят от разстояние.

Това се случи и в България, но все пак страната ни е на последно място в Европа по дял на хората, които обикновено са работили у дома през изминалата година. Това важи за едва 1,2% от заетите у нас на възраст между 15 и 64 години, сочат актуални данни на Евростат.

Според тях България е в дъното на класацията като под 5% от хората са работили от разстояние още в Румъния, Хърватия, Унгария Латвия и Кипър.

От друга страна във Финландия ¼ от заетите са работили от разстояние през 2020 година. Това важи за повече от 20 на сто и за тези в Люксембург и Ирландия.

Ограниченията, наложени в страните-членки заради пандемията, осезаемо са увеличили дела на хората, работещи от разстояние за целия ЕС. Това е важало за 12,3 на сто от тях за 2020 година, като за последното десетилетие делът на тази група е бил около 5 на сто.

Изчисленията сочат още, че жените са работили повече у дома, отколкото мъжете. Това важи за 13,2 на сто от дамите срещу 11,5 на сто за противоположния пол.

Снимка 531197