Кой е най-добрият съвет, който би могъл да даде кариерен специалист на служителите? Винаги се оглеждайте за обяви за работа. На това мнение е президентът на специализираната в кариерно консултиране Fairygodboss Роми Нюман.

По неговите думи оглеждането на предложенията за работа кара човек винаги да знае какво иска от своята кариера и от настоящото си работно място. Често, дори това да не доведе до намирането на ново място, то поне може да даде основа на човек да си поиска увеличение или някаква промяна в настоящата му позиция.

Все пак експерти разказват пред Quartz какво трябва да направи човек, когато е решил, че е време за по-радикална промяна.

Първите стъпки

Веднъж, след като сте се решили на тази стъпка, трябва да уведомите хората, с които в момента работите. Специалистите казват, че това е от ключово значение човек да не "изгаря" всички мостове към стария си екип.

"Начинът, по който ще си тръгнете, е от огромно значение за това как ще бъдете запомнени. Направете последното впечатление от вас да бъде добро", казва Став Зив, който е старши специалист в сайта за кариерни съвети The Muse.

"Дори да не ви се налага да вземете препоръка от настоящия си работодател, хората особено в един и същи сектор си говоря и могат да се окажат първите, от които ще бъде поискана обратна връзка за вас", обяснява още той.

Дайте си време

Експертите съветват човек да си предвиди поне две седмици, преди да напусне. Това е минималният срок човек да има достатъчно време да помисли как ще се раздели с екипа си.

"След като кажете на своя ръководител и на колегите си, че си тръгваш, е нормално да ви попитат защо сте решили да предприемете такава стъпка и къде ще отидете", обяснява Алисън Съливан от платформата за обяви за работа Glassdoor.

"Да имате подготвен ясен и професионален отговор на тези въпроси е много важно и достатъчното време за обмислянето им помага", допълва тя.

Как да кажете на шефа си, че напускате?

Прекият ви ръководител е първият човек, който трябва да научи, че напускате. Насрочете си среща с него, като най-добрият вариант е да бъдете на четири очи и на живо.

"Направете всичко възможно, за да говорите на живо. Определено недейте да му съобщавате това по мейл или със съобщение. Видео разговорите също не са добър вариант", смята кариерният експерт Вики Салеми.

Друг съвет, който дава специалиста, е да бъдете възможно най-кратки и категорични в изявлението си.

Как да кажете на колегите си?

Добре е да споделите решението си с колегите си преди да са се появили слухове за напускането ви. Специалистите съветват това да се прави отново на живо, като първите, които трябва да научат, са хората от екипа, мениджърите, с които работите, както и менторите ви на работа.

Специалистите съветват вместо негативни коментари за общото ви работно място и компания, да изразите благодарността и към тези хора и да покажете своята подкрепа с цел да запазите приятелството си с тях и след напускането си.