2023 година беше белязана от навлизането на изкуствения интелект. Много от най-успешните професии вече са свързани именно с AI и това е нещо нормално, предвид факта, че иноивативната технология обхваща абсолютно всеки аспект - икономически, политически и научен.

Освен ИТ професиите, наблягащи на AI, тази година имаше и много други, също доста печеливши. Пет от тях обобщават сайтът "Кариери" и LinkedIn.

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Над половината от мениджърите у нас искат увеличение на екипите си

Топ 5 на най-платените професии през 2023 година

1. Специалист по обработка на данни

Управлението и обработката на данни е една от най-нашумелите професии в момента. И това е напълно нормално с оглед на факта, че милиони хора работят дистанционно, а това кара компаниите да споделят огромно количество данни. За да ги управляват, съхраняват и използват ефективно, е нужен специалист. Като се има предвид сегашният недостиг на експерти в сферата, напълно спокойно може да се каже, че тази роля има бъдеще и тепърва предстои да се развива.

Важно е да се отбележи, че професионалните роли в областта на обработката на данни са с голям потенциал, тъй като могат да се развиват в най-различни индустрии - от търговия, финанси и ИТ компании до изследователски организации.

2. Специалист по дигитален маркетинг

Дигиталният маркетинг е сфера, в която много хора се развиват или виждат бъдещото си развитие. По данни до 2025 г. в тази област ще работят около 65 млн. души и това е напълно нормално с оглед на голямото търсене на опитни специалисти. Бизнес областта се развива бързо и постоянно се трансформира с нови и нови инструменти и възможности. Експертите по дигитален маркетинг разработват стратегии и наблюдават различни кампании, за да увеличат приходите на компанията.

Снимка 274271

Източник: iStock

Според LinkedIn професията е една от десетте най-търсени, като недостигът на специалисти в световен мащаб се оценява на приблизително 230 хил. души. Над 86% от българите, които имат достъп до интернет, го използват ежедневно, а за 84% от тях интернет е първият канал, в който търсят информация, данните са на Consumer Barometer на Google.

3. Киберспециалист

Глобалните годишни загуби за киберпрестъпления се оценяват на 6 трилиона долара годишно? Освен това атаките на неетично хакерство са нараснали с над 600% след 2020 г. Сферата на киберсигурността е обширна и се пресича с всяко поле, в което е въвлечен съвременният бизнес.

Въпреки че професионалната роля носи едно име, всеки специалист по киберсигурност може да има различни отговорности в зависимост от специфичната среда, в която е попаднал.

Най-често киберспециалистите са отговорни за осигуряване на информационна сигурност. Интересът към професиите в тази област ще продължи и в бъдеще, от една страна, заради доброто възнаграждение, а от друга, заради многобройните възможности за развитие.

4. Специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение

През последните години компютърните технологии се развиват главоломно. Компаниите се стремят да задоволят глада на потребителите за всякакви удобства, а следващото истинско предизвикателство пред ИТ специалистите e т. нар. "интернет на нещата".

Над него се трудят една нова порода инженери, познати като AI специалисти. Те работят с изключително сложни системи, които не просто събират и обработват информация, но са способни да взимат автономни решения и да предприемат определен набор от действия въз основа на събраните данни.

Един от многото примери за такива програми са софтуерите за гласово разпознаване, каквито почти всички съвременни смартфони и все повече уреди за ежедневна употреба вече имат.

5. Облачен архитект

За да могат служителите, работещи дистанционно, да вършат нормално своите служебни ангажименти, се изисква пространство - място, до което всички да имат достъп и да могат да съхраняват своите работни файлове. Така и в последните две години облачните пространства станаха все по-търсени, а специалистите в сферата - по-необходими.

На този фон се откроява и недостигът на висококвалифицирани специалисти в тази област, което се обуславя и от завишените изисквания за тяхната експертиза, а именно концентрация на широк набор от компетенции на едно място.

Какви са годишните заплати в държавите от ЕС през 2022-а?

Какви са годишните заплати в държавите от ЕС през 2022-а?

Исландия и Люксембург са страните с най-високи годишни възнаграждения на гражданите