Тридневните уикенди може да са мечта за някои, но за работещите в нюйоркската Elephant Ventures са реалност, с която не искат да се разделят, пише CNN.

IT компанията започва експеримента през август на 2020 г., за да предпази служителите си от бърнаут и да им помогне да запазят баланс между работата и личния си живот. Заради пандемията те започват да работят от вкъщи през март 2020 г. и в скоро време Elephant Ventures няма намерение да ги връща в офисите.

Първоначалният план на компанията е да експериментира с 4-дневна работна седмица за два месеца. Идеята е, че служителите ще работят същия брой часове седмично — 40. Но вместо да работят пет дни в седмицата по 8 часа, работният им ден ще бъде 10 часа, а петък ще бъде почивен.

Как се отрази промяната?

Още след първия тридневен уикенд те са се завърнали на работа по-добре отпочинали и по-продуктивни. Но в края на седмицата повечето от тях отново са почувствали традиционната за края на работната седмица умора.

До 3-4 седмици служителите са успяли да се пренастроят, казва Арт Шектман, основател и президент на компанията. В крайна сметка промяната се е отразила добре и на служителите, и на продуктивността им и затова компанията е решила да не се завръща към стария режим.

Сега повечето служители започват работа от вкъщи в 7 часа сутринта и приключват в 6 вечерта. Има възможност и за по-гъвкав график, от какъвто се възползва и Шектман. Ако те не са успели да наваксат часовете си през седмицата, могат да работят в петъците или през уикенда.

Заедно с промяната в работната седмица Elephant Ventures решава да намали срещите и продължителността им. Забранено е и те да се правят преди 9 сутринта, тъй като в първите два часа от работния ден служителите са по-продуктивни.

По-дългите работни дни са подобрили ефикаността и проектите се изпълняват по-бързо, казват още от компанията.

Япония обсъжда 4-дневна работна седмица

Страната, в която има дума за "смърт от преработване", обмисля 4-дневна работна седмица

Тридневният уикенд има потенциала да реши редица проблеми, включително този със застаряващото и намаляващо население