Кой е най-богатият американски президент? Само един от тях може да се нарече милиардер, но за сметка на това много други са били поне милионери. От онлайн платформата TitleMax разглеждат тази тема по-подробно, като включват в изготвена от тях класация най-богатите хора били начело на САЩ.

Безспорно на първо място по нетно състояние е настоящият президент Доналд Тръмп. Неговото богаство се изчислява на 3,7 милиарда долара и го поставя на първо място в това отношение. Разбира се, трябва да се има предвид, че той успява да натрупа това състояние много преди да застане на този пост.

От TitleMax посочват, че е трудно да бъде изчислено богатството на президентите на Щатите, управлявали страната още през 18-ти и 19-ти век. Все пак те правят изчисления на колко би трябвало да излиза тяхното нетно състояние спрямо курса на долара от 2016 година.

Според тях вторият най-заможен държавен глава е бил Джордж Вашингтон с общо 580 милиона долара. След него на трето място застава Томас Джеферсън с 234 милиона долара. От по-наскоро управлявалите президенти най-заможни са Франклин Рузвелт и Бил Клинтън със съответно 66 милиона долара и 75 милиона долара.

От друга страна "най-бедният" американски президент е Хари Труман, който наследява Рузвелт през 1945 година и управлява страната до 1953 година. Той е имал няколко неуспешни бизнес начинания и натрупани дългове.

Освен незавидно финансово състояние той е имал и нелеко управление. По време на него е поставен края на Втората световна война, но се разразява Корейската война. Труман е и президентът, издал заповед за ядрената бомбардировка над Хирошима и заради това е известен под прозвището "Атомният".

Нетното богатство на Труман е доста под 1 милион долара или според актуалните изчисления възлиза на едва 100 хиляди долара. Под тази граница са още доста американски президенти заедно с Линкълн и Удроу Уилсън.

Снимка 441389