Столицата на България е на 99 позиция сред 500 града в света по нива на стрес за живеещите, показва последното проучване на ZipJet. София се нарежда след столицата на Камбоджа Пном Пен и на шест позиции след Белград, Сърбия.

Класацията е подготвена на база редица показатели, разделени най-общо на четири основни групи: инфраструктура и транспорт, замърсяване, финанси, ментално и физическо здраве и равни права.

На първа позиция се нарежда Щутгарт, Германия, благодарение най-вече на много зелени пространства, сигурността, психичното здраве на жителите и доброто им финансово състояние.

Втори е Люксембург, а на трета позиция е друг германски град - Хановер. Всъщност градовете в Германия, които се нареждат в топ 10 са цели четири. Останалите са Мюнхен и Хамбург. На шеста позиция застава Бордо, Франция, следван от Единбург, Великобритания.

В дъното на класацията са столицата на Ирак - Багдад, тази на Афганистан - Кабул, както и Лагос - най-големият град в Нигерия.

София дължи позицията си най-вече на ниското ниво на гъстота на населението, зелените пространства и физическото здраве на столичани. Според изследването най-зле се представяме що се отнася до психичното здраве и покупателна способност на населението, социална сигурност и дълг на глава от населението. Точки сваля и високото ниво на замърсяване.

Пълната класация вижте тук.