В Европа се намират едни от държавите, в които хората имат сред най-високите доходи в света, които имат доста висок стандарт на живот. В същото време обаче разходите на домакинствата в тях са доста високи.

В доклад на американския онлайн портал Glassdoor се изследват държавите на Стария континент, които предлагат най-висок стандарт на живот на базата на определени разходи за пребиваване в тях, включващи най-необходимите стоки и услуги, наеми, транспорт и други.

На база на тази информация Business Insider са публикували своя класация на най-скъпите европейски градове, в които човек може да живее. Ето кои са те:

11. Амстердам – холандската столица е културен, финансов и образователен център на държавата. Заради това обаче разходите за живот там са доста по-високи от тези в останалата част от страната.

10. Хелзинки – Финландия предлага доста високо средно ниво на заплатите в Европа, но Хелзинки е градът с най-високи разходи за храна, наем, транспорт и всичко останало в рамките на държавата.

9. Стокхолм – Швеция предлага един от най-високите стандарти не живот на Стария континент. И все пак разходите дори в столицата Стокхолм остават доста по-ниски от тези в редица други места в класацията.

8. Дъблин – столицата на Ирландия предлага едни от най-високите трудови възнаграждения в Европа. В последно време обаче успоредно с доходите растат и разходите на домакинствата там.

7. Париж – въпреки че Франция не е сред най-скъпите държави на Стария континент, столицата се различава с доста по-високи разходи за наем.

6. Копенхаген – като културен, икономически и политически център на Дания, очаквано градът е с едни от най-високите разходи за живот в страната.

5. Берген – заобиколеният от планини и фьорди норвежки град предлага по-висок стандарт на живот от този в Лос Анджелис.

4. Осло – независимо от високите трудови възнаграждения в норвежката столица, месечните плащания за храна, комунални услуги, транспорт излизат доста солено на местните.

3. Лондон – за британската столица е достатъчно да се каже, че има най-високите наеми в Европа.

2. Цюрих – градът е един от финансовите хъбове на Швейцария, но също така неговите граждани плащат едни от най-високите разходи за транспорт и комунални услуги.

1. Женева – да живееш в столицата на Швейцария излиза с 3% по-скъпо, отколкото в Ню Йорк, независимо, че доходите там са едни от най-високите на Стария континент.

Снимки на всички градове можете да видите в нашата галерия.