100 милиарда долара - толкова струва най-скъпата сграда в света. Иначе казано тази сума се равнява на почти цялата икономика на страна като Словакия, чиито брутен вътрешен продукт (БВП) към 2018 година възлизана 106,9 милиарда долара.

Според публикация на MSN Money към настоящият момент най-скъпата сграда в световен мащаб е Свещената джамия в Мека, Саудитска Арабия. Тя е познава още под името Масджид ал-Харам, като първата част от нея са строени още през 16 век. С дострояването и разширяването ѝ в наши дни нейната стойност стига 100 милиарда долара.

В момента тя вече се простира на 356 800 квадратни метра площ, като във вътрешните ѝ части, както и в пространството навън могат да се съберат до 4 милиона души.

На второ място сред топ 10 на най-скъпите здания е още едно, намиращо се в Саудитска Арабия. Става дума да комплексът от небостъргачи Абрадж ал-Бейт отново в Мека.

Абрадж ал-Бейт

Източник: Getty Images

Абрадж ал-Бейт

Той е третата най-висока сграда в света и най-високият хотел със своите 601 метра. В комплексът влизат седем отделни сгради, строени между 2006 и 2012 година, а общата им стойност е 16 милиарда долара.

На трето място със стойност от 6,2 милиарда долара е хотелският комплекс Марина Бей Сандс в Сингапур. Той включва 2561 стаи за настаняване, мол, музей и два големи луксозни ресторанта. Това, с което е най-известен обаче, е огромният басейн на покрива на трите сгради, от които е съставен комплексът.

Марина Бей Сандс

Източник: Wikipedia

Марина Бей Сандс

На следващите три места сред топ 10 на най-скъпите здания в света се нареждат три, намиращи се в Щатите - Apple Park в Куперино, Космополитън в Лас Вегас и Световният търговски център в Ню Йорк. Те струват съответно 5, 4,4 и 4,1 милиарда долара.

Шестата най-скъпа сграда в света се намира съвсем близо до България. Става въпрос за Палата на парламента в Букурещ, който е изчисляван на 3,9 милиарда долара. Той е известен още с името Дом на народа, а строежът му отнема 13 години.

Парламентът в Букурещ

Източник: pixabay.com

Парламентът в Букурещ

Infographic: The World's Most Expensive Buildings  | Statista You will find more infographics at Statista