Разузнавателните служби на Великобритания са подписали договор за сътрудничество с технологичния гигант Amazon, предават световните медии. Основаната от Джеф Безос компания ще хоства класифицирана информация, за да засили използването на анализ на данни и изкуствен интелект в шпионажа.

Подразделението за облачни изчисления на Amazon - AWS (Amazon Web Services) ще поддържа система с висока сигурност в сделка, която се оценява на стойност между £500 милиона и £1 милиард през следващите 10 години. Сътрудничеството на компанията  обхваща MI-5 и MI-6.

Стратегията "Солимо": Как Amazon унищожава търговците, които използват платформата

Стратегията "Солимо": Как Amazon унищожава търговците, които използват платформата

Нови документи доказват практиката - колкото и компанията на най-богатия човек в света да отрича

Квалифицираната информация ще се съхранява в Обединеното кралство, като ще позволява на британските шпиони, представени в популярната култура от Джеймс Бонд, да споделят по-лесно данни от задгранични мисии. Азползването на изкуствен интелект ще опрости задачи като намирането на гласа на даден човек, както и да превежда неговите думи.

Сътрудничеството може да предизвика опасения относно суверенитета на службите, защото на практика една американска частна технологична компания ще бъде "домакин" на купища от най-секретните данни на Великобритания, твърдят експерти. В интерес на истината британското разузнаване първоначално е потърсило доставчик от Обединеното кралство, но нито една компания не е имала мащаба или възможностите на Amazon.

Още от 2013-а година американската компания си сътрудничи и с ЦРУ.

С колко забогатя Джеф Безос докато беше изпълнителен директор на Amazon?

С колко забогатя Джеф Безос докато беше изпълнителен директор на Amazon?

За първи път Безос става милиардер през 1998 г.