За 27 години Amazon се превърна в една от най-ценните публични компании в света, с пазарна капитализация от 1,8 трилиона долара. Състоянието на Джеф Безос, който отстъпи поста на главен изпълнителен директор на компанията, също се е увеличило и то доста: с 12 425% или с 196 млрд. долара от 1998 г., когато за първи път се появява в списъка на най-богатите американци на Forbes 400 с нетна стойност от 1,6 млрд. долара. Сега той притежава близо 202 милиарда долара, което го прави най-богатия човек на Земята.

Безос ще продължи да бъде изпълнителен председател на Amazon, а Анди Джаси - който се присъедини към компанията през 1997 г. - ще поеме работата на главен изпълнителен директор.

Какво спечели Безос от Amazon

За първи път Безос става милиардер през 1998 г., година след като Amazon става публична компания. Тогава тя търгува само с книги. Малко по-късно онлайн търговецът започва да продава и компактдискове. Същата година средната цена на акциите на Amazon е само 7,47 долара.

През следващите две десетилетия бизнесът на Amazon започва да се разраства и в други индустрии. През 2005 г. компанията стартира своята известна услуга Prime, предлагайки на клиентите, които плащат годишна такса от 79 долара, безплатна доставка до два дни. (Сега годишен абонамент за Amazon Prime струва 119 долара)

През 2006 г. Amazon започва да предлага и облачни услуги Amazon Web Services и дълго време няма конкурент в тази сфера. Този бизнес в момента е златната кокошка на компанията.

Amazon навлиза и на пазара на хранителни стоки чрез придобиване на гиганта Whole Foods през 2017 г.

Нарастващото влияние на Amazon предизвика критики от всички краища на политическия спектър. Регулатори разследват компанията, но въпреки това цената на акциите на Amazon продължава да се качва.

Безос се превръща в най-богатия човек в света през 2018 г., когато нетната стойност на богатството му се удвои, и достигна 160 млрд. долара от 81,5 млрд. долара през октомври 2017 г. Това се случи благодарение на нарастващата цена на акциите на Amazon. Той изпревари и Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг, ставайки първият човек, натрупал 12-цифрено състояние в годишната класация на Forbes за 400-те най-богати американци.

Оттогава Безос не е слизал от върха и нещо повече - пандемията изстреля акциите на Amazon до нови висоти на фона на онлайн пазаруването. Илън Мъск за кратко изпревари Безос като най-богатия в света през януари тази година, а собственикът на LVMH Бернар Арно зае първото място през май, но за кратко. От 2019 г. насам състоянието на Безос се е увеличило със 73% - въпреки факта, че той е дал една четвърт от акциите си на Amazon на бившата си съпруга Макензи Скот при разводът им от същата година.

Близо 90% от състоянието на Безос - около 176 милиарда долара - се дължи на неговия 10% дял в Amazon, изчислява Forbes. Останалото се разпределя между инвестициите му в компанията му Blue Origin, различни имоти в цялата страна, вестник Washington Post и множество инвестиции в поне двадесет технологични и биотехнологични компании. През годините Безос е продал акции на Amazon за близо 27 милиарда долара.