Американската платформа за онлайн обучения Coursera, която преди малко повече от година откри офис и в България, се кани да дебютира на фондовия пазар.

От компанията оцениха акциите си на 33 долара единична цена, след като по-рано потвърдиха, че ще ги продават между 30 и 33 долара. При такава стойност на книжата първичното публично предлагане ще ѝ донесе свеж капитал от около 520 милиона долара, а оценката на компанията ще стигне 4,3 милиарда долара, пише Market Watch.

Coursera ще предложи на борсата 14,7 милиона обикновени акции, а настоящите ѝ акционери ще продадат още 1,06 милиона книжа на стойност между 30 и 33 долара. Търговията им трябва да започне в сряда на Нюйоркската фондова борса.

През юли платформата привлече 130 милиона долара инвестиции, което повиши оценката ѝ до 2,6 милиона долара.

Coursera, която е базирана в Калифорния, работи с над 200 университета и други образователни институции, като предлага курсове, сертификати и различни образователни програми.

Coursera открива развоен център в София

Американски стартъп, оценен на над $1 милиард, открива развоен център у нас

Тя придоби Rhyme Softworks, която има екип в столицата

До голяма степен заради ученето от разстояние по време на пандемията приходите на компанията се повишиха до 294 милиона долара през миналата година при такива от 184 милиона долара за 2019 година, става ясно от подаденото до американските регулатори заявление. За същия период нетната загуба е в размер на 67 милиона долара.

В края на 2019 година Coursera обяви, че ще отвори развоен център в София след като придоби българо-американския стартъп Rhyme Softworks. Последният изгради платформа за създаване на проекти за онлайн обучение, достъпни през интернет браузъра на потребителите.

Тогава Coursera обеща и милионна инвестиция в него и разширяване на броя заети. Според данните в платформата Company Guru към 2019 година дружеството "Корсера, Инк. - клон България" има петима служители, а приходите ѝ възлизат на 330 000 лева.