Близо за една трета от компаниите, произвеждащи петрол, има висок риск от изпадане във фалит през тази година. Те ще бъдат изправени пред сериозни препятствия за набавянето на финансови средства, необходими им за намаляване на дълговете на фирмите. Това прогнозират в свой доклад от консултантската компания Deloitte.

Проучването, разглеждащо над 500 публични дружества, говори за сериозното безпокойство, обхванало енергийния сектор заради ниските цени на суровините, които принуждават корпорациите да предприемат съкращения на разходите и на служителите си.

Близо 175 производители са изправени пред опасността от банкрут, като техните задължения възлизат на над 150 милиарда долара.

Защо най-богатата на петрол страна в света внася суровината от САЩ?

Защо най-богатата на петрол страна в света внася суровината от САЩ?

Понякога не е достатъчно просто да имаш залежи

Експертите от Deloitte обаче успокояват, че независимо от евтиния петрол 95 на сто от производителите ще могат да издържат и на стойност на суровината под 15 долара за барел.

При подобна цена на черното злато през 2016 г. обаче следващите месеци ще са решаващи за индустрията във Великобритания. През миналата седмица излезе анализ на Douglas-Westwood, според който около 150 петролни платформи в Северно море се очаква да спрат работа в следващите 10 години.

Друго изследване сочи, че ако цените на петрола се запазят на днешното си ниво, производството на един от всеки седем барела с черно злато, добивано във Великобритания, ще бъде само загуба на средства.