Студът застраши една от най-ценните култури в света - гроздето, с което се прави виното Chateau Petrus с цена 4 000 долара за бутилка. Ниските температури през април нанесе щети за поне 1 милиард евро. А французите наричат случилото се "най-голямото бедствие за последните 25 години", засегнало лозя от Бордо през Бургундия и Шампан.

И докато някои от собствениците са успяли да спасят реколтата от студа, като запалят огромни свещи, отделящи топлина, други не са имали този късмет. И загубите достигат до 70%. А 2017 г. е втората поред година, в която ниски температури изненадват земеделците.

Винарите могат да закупят застраховки, но малко от тях го правят, тъй като е доста скъпо, а и не покрива загубите на производителите на скъпо вино.

Заради загубите тази година приходите ще спаднат с поне 1 милиард евро от обичайните между 3.5 и 4 милиарда.

Разбира се, някои от винарите гледат и позитивно, като си припомнят, че във великите за виното години като 1945 и 1961 също е имало студ, който е погубил голяма част от реколтата. Но оцелялото грозде е узряло перфектно.