Комисията за финансов надзор (КФН) ще започне проверка в публичното дружество "Еврохолд България" АД и в основни негови дружества заради преговорите за придобиване на българските активи на чешката компания ЧЕЗ.

За назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като същите ще бъдат уведомени, както за резултатите от проверките, така и своевременно, ако се констатират факти и обстоятелства навеждащи на заключения за извършени нарушения, съобщават от пресцентъра на регулатора.

И припомнят, че по закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност.

Преди дни стана ясно, че акционерите на "Еврохолд България" АД са одобрили увеличение на капитала на компанията с близо 80 млн. лв. до 277 млн. лв. чрез емитирането на нови акции. Компанията ще емитира до 80 млн. нови привилегировани акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна стойност 1,95 лв. По този начин холдингът може да набере до 154 млн. лв. Набраните средства ще бъдат използвани за подсилване на капиталовата позиция на групата, както и в подкрепа на нейната експанзия.

Днес от КФН съобщиха още, че ще искат допълнителна информация от "Еврохолд" относно проспекта.

"Еврохолд" потвърди, че остава сама в преговорите за ЧЕЗ

"Еврохолд" потвърди, че остава сама в преговорите за ЧЕЗ

Компанията участва сама и ще финансира сделката със собствени приходи и помощ от западни банки