Facebook изтри около 42 милиарда долара от пазарната си капитализация. Цената на акциите се срина със 7,9 процента и те са напът да запишат най-лошият си ден от 24 септември 2012 година.

Богатството на нейния главен изпълнителен директор и съосновател Марк Зукърбърг намаля с около четири милиарда долара.

Социалната мрежа е под обстрел, след като стана ясно, че компания с връзки с предизборната кампания на Доналд Тръмп е придобила и обработвала данни на над 50 милиона потребители без тяхното съгласие. Експерти твърдят, че това е допринесло значително за резултатите от изборите.

Facebook злоупотребява с лични данни, твърди германски регулатор

Facebook злоупотребява с лични данни, твърди германски регулатор

Компанията използва господстващото си положение, за да печели

Главният прокурор в щата Масачузетс вече изрази намерение да започне разследване. Британски депутати пък ще извикат Зукърбърг да свидетелства като част от проверката затова как манипулации в социалните мрежи повлияха на резултатите на референдума за излизане от Европейския съюз.

По-рано стана ясно, че компанията Cambridge Analytica е придобила и обработвала данните от профили във Facebook на около 50 милиона души. Информацията е била използвана за насочване на политически реклами. Компанията е била наета от предизборния щаб на Тръмп.

Разпродажбата зарази и целия технологичен сектор. Snap се срина с нови четири процента, Alphabet (компанията-майка на Google) с 3,5%, Twitter и Netflix поевтиняха с по 2,2 процента, а Amazon - с два процента.

Индексът Nasdaq се срина с 2,3 процента.