Facebook е наела компания, свързана с републиканците в САЩ, за да дискредитира протестиращите след скандала с Cambridge Analytica, показва разследване на The New York Times, базиращо се на 50 бивши и настоящи служители, както и представители на администрацията.

Компанията е взела решение да го направи, като използва любимата цел на крайнодесните - милиардера Джордж Сорос, като е разпространявала неверни собствени разследвания, че той е спонсорирал протестиращите. След като скандала с Cambridge Analytica, от който стана ясно, че аналитичната компания е получила данни за над 80 милиона души и ги е използвала, за да повлияее по време на изборите през 2016 година, се заформи огромно публично недоволство срещу Facebook, данните, които събира и начина, по който ги управлява и споделя.

За да се справи с проблема, Facebook е наела Definers Public Affairs, която да се опита да премести фокуса. Самата тя е избрала Сорос, любима цел на крайнодесните като обяснение за всичко зло на света.

Още повече, че самият Сорос се изказа критично срещу Facebook и Google в реч по време на събитие на World Economic Forum през януари.

От разследването става ясен и друг любопитен факт. След като главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук също се изказа критично срещу начина, по който Facebook събира и продава личните данни на потребителите, Марк Зукърбърг е забранил на всички мениджъри да използва само телефони с операционната система Android.