Facebook смята да се откаже от технологията за лицево разпознаване и да изтрие данните на над 1 милиард от своите потребители. Това обяви Джером Песенти - вицепрезидент по изкуствения в Meta, цитиран от Bloomberg.

Към днешна дата повече от една трета от активните потребители на социалната мрежа са се съгласили лицата им да бъдат разпознати от системата на онлайн платформата. Това са около 640 милиона души.

Facebook използва лицево разпознаване от 2010-а година, за да насърчи хората да маркират приятели или членове на семейството в снимки и видеоклипове и да предупреждава потребителите, ако друг потребител качи снимка, в която се намират.

Facebook променя името си на Meta

Facebook променя името си на Meta

Това обяви Зукърбърг в социалната мрежа

От компанията заявиха, че ще затвори тази система от съображения за поверителност. Ще бъдат изтрити над 1 милиард "шаблони за разпознаване на лица", които са събирани през годините.

Промяната означава, че някои популярни инструменти на социалната мрежа вече няма да работят. Например, когато даден потребител публикува снимка, алгоритъмът вече няма да разпознава кои са хората, които са на нея.

Лицевото разпознаване е базирано на изкуствен интелект и е противоречива практика в цялата индустрия - не само при Facebook. Потребители на социалната мрежа често се оплакват, че технологията позволява на администратори да събират и съхраняват техни биометрични данни. Имало е и колективни искове срещу компанията.

"Всяка нова технология носи със себе си потенциал за полза, но предизвиква и загриженост, а ние искаме да намерим правилния баланс", пише Meta в публикация.

Ходът на Meta идва след години на интензивен контрол от регулаторни органи и защитници на поверителността, които твърдят, че компанията често е била безразсъдна при боравенето с потребителските данни.

Личните данни на 432 000 българи изтекоха от Facebook

Личните данни на 432 000 българи изтекоха от Facebook

Засегнати са телефонни номера, имейл адреси, местоположение и други на общо 533 млн. потребители на социалната мрежа