След близо 27 години емблематичен продукт на Microsoft остава в историята.

Internet Explorer 11 вече е несъвместим с продуктите на Microsoft, обяви компанията в публикация. Този ход идва повече от година, след като Microsoft за първи път обяви намерението си да премахне IE от продуктите.

През август 2020 г. софтуерът Teams за чат на работното място на Microsoft спря да работи с IE и неговите 365 приложения вече не работят в IE от средата на лятото на 2021 г.

През следващите няколко месеца потребителите, които кликат върху иконата на

IE, ще бъдат пренасочени към Microsoft Edge, по-новият продукт на компанията за сърфиране в мрежата. Освен това Microsoft планира да пусне актуализация на Windows, която ще премахне всички икони на IE от устройства.

Някога популярният уеб браузър Internet Explorer дебютира през 1995 г. като част от Windows 95 и веднага се превърна в хит и се радваше на виртуален монопол през началото на 2000-те. В своя пик през 2002 г. Internet Explorer води 95% от пазара на браузъри.

По-късно IE стана известен със своите грешки, проблеми със сигурността и бавни услуги, а делът му на пазара на браузъри падна под прага от 50% през 2010 г. През първите четири месеца на 2022 г. Chrome на Google (GOOG) е лидер при браузърите, със 73% от пазара.

В съобщението си миналата година Microsoft обяви, че Internet Explorer е бавен, вече не е практичен и не е така сигурен, колкото съвременните браузъри.