Списъкът с жертвите на срива на биткойна и на криптовалутите като цяло продължава да расте ежедневно. Според StockApps.com, последната жертва е Tesla на Илон Мъск, която се очаква да се обезцени с $440 милиона, заради своите акции в биткойн.

Според финансовия анализатор на StockApps Едит Рийдс, "Tesla не е единствената компания, който усеща болката от срива в цената на биткойна".

Има няколко международни компании, които са конвертирали част от хазната си в биткойни и които днес понасят наистина големи финансови удари от случващото се. Списъкът включва MicroStrategy, чиято биткойн инвестиция загуби над $1 милиард. Компанията имаше 129 218 биткойна в баланса си, закупени на стойност $3,97 милиарда. Тази стойност обаче се стопи до $2,895 милиарда.

Биткойн се срина под 23 000 долара след срив на две големи платформи

Инвеститорите в най-голямата криптовалута загубиха 18% от парите си само за ден

Най-голямата криптовалута падна на нивата от декември 2020 година

Други компании, изпитващи финансов удар заради своите инвестиции в биткойн, включват Block, Square и Marathon Digital Holdings.

Защо цената на най-голямата криптовалута се срива?

Сривът в стойността на биткойна се дължи на няколко фактора, коментират експерти. Това са нарастващите лихвени проценти, опасенията от инфлация и поредицата от различни кризи, обвхванали компаниите за криптовалута.

Загубата на Tesla от $440 милиона е само една "капка в морето" в сравнение с многото други компании и инвеститори, които са загубили пари при срива на биткойна.

Защо новите фабрики на Tesla в Германия и САЩ губят милиарди

Защо новите фабрики на Tesla в Германия и САЩ губят милиарди

Илон Мъск заяви, че основната причина е кризата в глобалната верига за доставки

Освен всичко друго, случващото се е напомняне, че дори Илон Мъск не е имунизиран срещу нестабилността на пазарите на криптовалута. Тази година Tesla записа своите биткойн притежания на стойност $1,26 милиарда през първото тримесечие на годината, докато стойността им на пазара беше около $1,96 милиарда.

Крипто инвестиции

Залогът на Tesla върху биткойна беше обект на все по-голямо внимание през последните месеци, тъй като цената на криптовалутата буквално се срина. Много други компании, които са залагали на биткойни, също са изправени под натиск да оправдаят своите инвестиции.

Падащите цени на биткойна и на други криптовалути оказват сериозно влияние върху компаниите, които са инвестирали в тях. В резултат на това много инвеститори днес се съмняват дали тези инвестиции са били разумни и какво ли ще се случва оттук насетне.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители