Европейската комисия е била права да наложи глоба на Google за нарушение на антитръстовите правила през 2017 г. Това постанови Общият съд на ЕС в знаково решение за антитръстовата политика на съюза, предаде CNBC. 

През 2017 г. ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение при онлайн търсенето, защото е давала незаконно предимство на своя услуга за сравняване на цени. На компанията беше наложена и рекордна глоба от 2,42 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила.

"Общият съд констатира, че като е облагодетелствала услугата си за сравнително пазаруване на общите си страници с резултати чрез по-благоприятно показване и позициониране, а същевременно е изместила резултатите от конкурентни услуги за сравняване на тези страници чрез алгоритми за класиране, Google се е отклонила от правилата за конкуренцията по същество", посочва се в прессъобщение до медиите в сряда.

Google опитва да заобиколи рекордна глоба от 4,7 милиарда евро за монопол

Google опитва да заобиколи рекордна глоба от 4,7 милиарда евро за монопол

От компанията искали да дадат шанс на потребителите на Android като се противопоставят над доминацията на Apple

Освен това съдът потвърди и глобата в размер на 2,42 млрд. евро. "Общият съд приключва анализа си, като констатира, че размерът на имуществената санкция, наложена на Google, трябва да бъде потвърден", допълва съобщението.

Това не е първият случай, в който Общият съд на ЕС се произнася по антитръстово дело, заведено от Европейската комисия и насочено срещу технологичен гигант.

През юли 2020 г. съдът постанови, че ЕК не е успяла да докаже, че ирландското правителство е предоставило данъчно предимство на Apple - това се случи, след като през 2016 г. Комисията нареди на Ирландия да удържи 13 млрд. евро от производителя на iPhone.