Сделката за 3,4 милиарда долара на индийския гигант Relience, която трябва да му помогне да направи една крачка пред американската Amazon, е под въпрос.

Върховният съд в Индия е спрял регулаторното разрешение за придобиването на част от активите на местната верига за търговия с бързооборотни стоки Future Group, съобщава Bloomberg.

Това е добра новина за Amazon, която влезе в съдебен спор с компанията Relience, зад която стои най-богатият индиец Мукеш Амбани.

Върховният съд отмени решението на върховния съд в Делхи, като посочва, че е необходимо допълнително преразглеждане на сделката преди да бъде взето окончателно решение. В резултат на това акциите на Future поевтиняха.

Amazon срещу Reliance: Защо двама от най-богатите хора в света се съдят?

Amazon срещу Reliance: Защо двама от най-богатите хора в света се съдят?

В поле за тяхната битка се превърна индийския пазар

Наскоро компанията сключи споразумение с Reliance Industries за продажбата на свои активи на стойност 3,4 милиарда долара. От 2019 година американският лидер е мажоритарен собственик в компанията с дял от 49%.

Като част от споразумението между Amazon и Future индийската верига не може да продава свои активи на посочена група от индийски компании, включително и на групата на Мукеш Амбани.

Ако продажбата бъде завършена, това ще даде достъп на индийския гигант до над 1800 супермаркета в над 420 града в Индия, както и до логистичното подразделение на Future Group. Като голям играч на местния пазар с опит в онлайн търговията, групата ще може да разшири дейността си в областта на доставките на хранителни стоки.