Апетити към индийска компания за търговия с хранителни стоки се превърна в ябълката на раздора за два от гигантите в онлайн търговията - американската Amazon и индийския ѝ конкурент Reliance, зад които стоят двама от най-богатите хора в света.

Причината за техния спор, който се пренесе в съда, е че от двата лидера са сключили договори с индийската верига Future Group. Според анализаторите делото между американския хегемон в интернет търговията и местния лидер ще бъде фактор, който ще определи развитието на сектора в следващите години.

"Сматам, че това е нещо голямо. Amazon досега никога не е имала такъв конкурент на нито един от другите пазари, на които оперира", коментира старши анализаторът в консултантската компания Forrester Сатиш Мена, цитирана от BBC.

И наистина е нещо голямо, като се има предвид, че американската компания успя да превърне основателя си в най-богатия човек в света, а тя самата се превърна в гигант за 1,65 милиарда долара. Reliance от своя страна помогна на собственика си Мукеш Амбани да стане най-заможния индиец и да се нареди на 12-то място сред милиардерите в света.

Интересите на титаните се сблъскват на пазара на онлайн търговия, докато Amazon се опитва да разшири присъствието си в Индия, а Reliance търси възможности за експанзия не само в родината си, но и извън нея.

Мукеш Амбани и неговата амбиция да създаде следващия Google или Amazon в Индия

Най-богатият индиец и неговата амбиция да създаде следващия Google или Amazon в Азия

Той направи важна крачка към осъществяването на тази идея

Каква точно е причината за битката на гигантите?

Future Group наскоро сключи споразумение с Reliance Industries за продажбата на свои активи на стойност 3,4 милиарда долара. От 2019 година американският лидер е мажоритарен собственик в компанията с дял от 49%.

Като част от споразумението между Amazon и Future индийската верига не може да продава свои активи на посочена група от индийски компании, включително и на групата на Мукеш Амбани.

Amazon влага почти $3 милиарда в облачен център в Индия

Amazon влага почти $3 милиарда в облачен център в Индия

Така общите инвестиции на гиганта в страната ще станат почти 10 млрд. долара

Future Group беше една от тежко засегнатите компании от пандемията. Заради това от ръководството ѝ посочват, че сделката с Reliance е позволила на дружеството да остане "на повърхността".

Към момента делото се движи в полза на Future Group, след като миналия понеделник Върховният съд в Делхи отмени предходно решение, спиращо продажбата на активите. Amazon от своя страна обжалва.

Защо сделката е важна за Reliance?

Ако продажбата бъде завършена, това ще даде достъп на индийския гигант до над 1800 супермаркета в над 420 града в Индия, както и до логистичното подразделение на Future Group. Като голям играч на местния пазар с опит в онлайн търговията, групата ще може да разшири дейността си в областта на доставките на хранителни стоки.

Ако пък Amazon спечели съдебната битка, това означава, че ще успее да забави плановете на най-големия си конкурент в Индия за разширяване на присъствието му в страната.