Китайският производител на мобилни телефони Xiaomi Corp съобщи, че ще изкупи обратно акции на стойност $1,53 милиарда, предава Reuters. След излизане на новината акциите на компанията подскочиха с до 7 процента.

Миналата седмица производителят се отказа от вече забавения си план да пусне нови акции в Китай - ход, който трябваше да удовлетвори глада на местните инвеститори за световни компании. Xiaomi обаче заяви, че има достатъчно налични средства.

Компанията излезе на борсата в Хонконг миналата година. Само от началото на 2019 г. акциите поевтиняха с една трета и са наполовина от стойността си при първичното публично предлагане, след като растежът на продажбите рязко се забави.

Акциите поевтиняха и заради ситуацията в Хонконг. Компаниите, листнати на борсата там, загубиха общо $152 милиарда след началото на протестите.

Анализаторът Дан Бейкър посочва, че ходът би трябвало да подкрепи цената на акциите, тъй като ще даде увереност на инвеститорите за бъдещето на компанията.

Към 30 юни т.г. Xiaomi има кеш и еквиваленти на стойност 34,9 милиарда юана ($4,92 милиарда) и заеми от 13,8 милиарда юана. За второто тримесечие на 2019 г. компанията генерира позитивен паричен поток от грубо 11 милиарда юана.

Но растежът на базираната в Пекин компания се забави рязко, след като световният пазар на смартфони се свива, а местната конкуренция се увеличава. Пазарният дял на Xiaomi в Поднебесната империя спадна с една пета през второто тримесечие, докато Huawei расте с 31 процента.

Основателят на Xiaomi получи бонус от €850 милиона

Основателят на Xiaomi получи бонус от €850 милиона

Обеща да ги дари