Стартъпът от Силициевата долина Abodu, предлага жилища, които, които могат да бъдат построени (инсталирани) само за един ден. Abodu е събрал 3,5 милиона долара финансиране, предава Business Insider.

Материалите за къщите са предварително одобрени в Сан Хосе, Калифорния, а самата идея за това би могла да бъдат потенциално решение за липсата на достъпни жилища в района. Жилищата на Abodu са малко под 500 квадратни метра и започват от цени на стойност 199 000 долара.

Къщите, предлагани от Abodu са устойчиви структури, често "прибавяни" към собствеността на вече съществуващи еднофамилни домове. Те могат да бъдат решение и за възрастни, но и за по-млади, които се връщат при родителите си. Abodu казват, че имат инсталирани вече "десетки" подобни къщи през последната година.

Американска компания за недвижими имоти Zillow класира Сан Хосе за най-горещия пазар на жилища в страната през последните две години.

Миналата година средната цена на жилището в града беше 1,2 милиона долара. Междувременно населението на бездомните в Сан Хосе продължава да расте, увеличавайки се с повече от 40% между 2017 и 2019 г. Пандемията от коронавирус също доведе до рекорден брой млади хора, които се прибират у дома при по-възрастните родители.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм и кметът на Сан Хосе Сам Рикардо работят заедно, за да експериментират с възможни жилищни решения на достъпни цени, според CityLab.

Нюсъм се ангажира да се построят 3,5 милиона нови жилища към щата до края на мандата. Къщите на на Abodu може да изиграят голяма роля в това решение.