Tesla планира чисто нова фабрика в Китай, където компанията ще произвежда батерията Megapack. Строителството на завода е планирано да започне през третото тримесечие на тази година и трябва да бъде завършен до второто тримесечие на 2024 г., когато е планирано да започне производството, предаде Oil Price.

Според плановете новото съоръжение трябва да произвежда около 10 000 батерии Megapack годишно с общ капацитет от 40 GWh. Батериите, произведени в Шанхай, ще се продават в световен мащаб, съобщиха от компанията за производство електрически коли Tesla.

От Китай идват около една четвърт от приходите на Tesla, а в Шанхай се намира фабриката за производство на електромобили на Tesla. През февруари фабриката произведе и пусна на пазара около 90 000 автомобила.

Tesla с рекордни доставки от 422 875 електромобила през първото тримесечие

Tesla с рекордни доставки от 422 875 електромобила през първото тримесечие

Намаляването на цените на Model Y и Model 3 беше от значителна полза за продажбите

Една от причините компанията да се спре на Китай, вероятно е, че страната има по-добре развита верига за доставки на батерии за електромобили от всяка друга страна. Страната също така предлага и по-ниски производствени разходи от алтернативните.

Новината идва на фона на опитите на правителството на САЩ и натиска върху компаниите от Америка да не бъдат зависими от Китай и на фона на все по-нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин.