Когато Google за първи път изпревари Microsoft по пазарна капитализация преди шест години, изглеждаше, че компаниите тръгват в различни посоки. Но през последните 12 месеца компанията зад операционната система Windows повиши стойността си с 40% - над пет пъти растежа на Alphabet, и отново я изпревари, пише CNBC.

Във вторник Microsoft струваше около 749 милиарда долара, а Alphabet - 739 милиарда долара.Ралито на компанията от Редмънд бе подкрепено от растежа на облачния ѝ бизнес, който е далеч по-голям от този на Google, макар и да изостава от Amazon Web Services.

През март Microsoft реорганизира дейността си и премести много ресурси от групата, фокусирана върху Windows и устройствата, в други подразделения като облачните услуги и изкуствения интелект. И Microsoft, и Alphabet надминаха очакванията на анализаторите през първото тримесечие на годината.

Google стана публична компания през 2004 г. и прекара следващите осем години в скъсяването на дистанцията с Microsoft, която дебютира на борсата през 1986 г. През 2012 г. Google успя да я изпревари и компаниите неколкократно разменяха позиции. През 2015 г. бе създадена Alphabet като компания-майка и оттогава тя държеше по-висока оценка.

Сега обаче Microsoft е третата най-голяма компания по пазарна капитализация след Apple и Amazon. Alphabet е четвърта, следвана от Facebook и китайската Tencent.