Автомобилната компания Volkswagen се изправя пред най-сериозния недостиг по веригата за доставки, на който компанията е била свидетел. Това обяви нейният шефът по продажбите в компанията Мурат Аксел.

Други компании биха поръчали милион чипове на седмица или ден, докато автомобилният производител търси милион на година, коментира още той.

"Досега дори не бяхме разговаряли с миннодобивните компании - сега вече знаем какъв е техния бизнес модел", каза Аксел на конференция в Берлин. "Вече не е достатъчно да разчитаме на доставчици от ниво 1 - трябва да се постараем повече, цитиран от Reuters. 

По думите на Аксел компанията разработва база данни за прогнозиране на геополитическите, природните и рисковете по веригите на доставки на газ след финансовата криза през 2008-ма година.

Volkswagen може да изтелгли производството си от Източна Европа

Volkswagen може да изтелгли производството си от Източна Европа

Това е един от вариантите в средносрочен план, ако недостигът на газ продължи и след зимата

Миналия месец изпълнителният директор предупреди, че недостигът на чипове ще продължи и през следващата година.

Не само тази автомобилна компания се оплаква от липсата на доставки. Renault и други автомобилни концерни обявиха,че се сблъскват с проблеми относно глобалния недостиг на полупроводници.

Според главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео недостигът и проблемите по веригата за доставки ще се задържат още.