Най-голямата автомобилна компания в Европа Volkswagen AG може да премести производството си извън Германия и Източна Европа, ако недостигът на природен газ продължава. Това е в резултат от енергийната криза, която заплашва да преобърне индустриалния пейзаж на Европа. Много големи бизнеси вече съкратиха производствата си именно поради тази причина.

Според конгломерата преместване на производството е един от вариантите в средносрочен план, ако недостигът на газ продължи и след зимата. Компанията има големи заводи в Германия, Чехия и Словакия, а това са европейските страни, които са едни от най-зависимите от руския газ.

Според последните информации нивата на съхранение на газ достигат 90% предсрочно и това успокои страховете за остър недостиг тази зима, но Германия е изправена пред предизвикателство да запълни изчерпаните резерви през следващото лято без газ от Русия.

Югозападна Европа или крайбрежните зони на Северна Европа имат по-добър достъп до товари с втечнен природен газ и биха могли да бъдат облагодетелствани, според говорител на Volkswagen. Групата има работещи заводи за автомобили в Португалия, Испания и Белгия, страни, в които има LNG терминали.

Компанията заяви, че има подготовка за недостиг на газ за тази зима, но все пак се притеснява от ефекта, който високите цени на газа могат да имат върху доставчиците.

"Властите трябва да ограничат неконтролирания ръст на цените на газа и електроенергията в момента", каза Томас Стег, ръководител на външните връзки на компанията.

По думите му, ако това не се случи, малките и средни енергоемки компании ще имат големи проблеми във веригата на доставки и ще трябва да намалят или спрат производството.