Миналата седмица, когато старши вицепрезидентът на Amazon Дейв Кларк обяви повишаването на минималната заплата в компанията до $15 на час, служителите изразиха бурно радостта си. Но няколко дни по-късно в много складове в Съединените американски щати, множество служители започват да се ядосват - защото, според информацията, която са получили досега - може да се окаже, че ще получават с хиляди долари по-малко всяка година, пише The New York Times.

Да, Amazon повишава заплатите, но служителите вече няма да получават месечни бонуси, нито нито опции върху акции. И някои от тях вече изчисляват, че общата им заплата ще намалее.

Кейти Айбър, чиято длъжност е свързана с върнатите продукти, работи нощна смяна в склад в Минеаполис. Заради ситуацията на местния пазар на труда, тя вече получава повече от $15 на час. Сега, възнаграждението ѝ ще се увеличи с $1 на час, но ще загуби бонусите за продуктивност, както и опциите върху акциите на Amazon, които растат бързо и носят значителен приход. Тя казва, че в крайна сметка ще загуби пари.

Amazon вдига заплатите на стотици хиляди служители

Amazon вдига заплатите на стотици хиляди служители

В САЩ те ще достигнат $15 на час, а на Острова - до £10,50

Amazon твърди, че по-високите заплати "компенсират" премахването на бонусите и опциите, като посочват още, че повишението на твърдата заплата е "по-предвидимо" за служителите.За много служители, които тези, които работят на непълен работен ден и никога не са получавали подобни допълнителни заплащания, повишението със сигурност ще им донесе по-висок доход.

Самите бонусни програми, които ще приключат на 1 ноември, включват до 4 процента бонус за редовно идване на работа, включително невзимане на болнични и други, както и допълнителни 4 процента, ако служителят е постигнал определени цели. В трите месеца преди Коледа бонусите се удвояват.

Втората програма дава на служителите опция върху притежанието на акции на Amazon. Те могат да ги задържат, ако работят там поне две години. Служителите получават по две акции, които при днешните цени струват $3 725.

Документите, които Абър показва пред изданието, сочат, че бонусът ѝ достига $1,28 на час през август, а пред предходния сезон преди Коледа - над $2,50 на час - далеч на обещаните $1 повишение. Те не включват акциите.

Amazon е следващата под прицела на европейските регулатори

Amazon е следващата под прицела на европейските регулатори

След като глоби Google с €4,34 милиарда и Qualcomm с близо €1 милиард за година, ЕК започва ново разследване