Засега не можем да очакваме повишаване на банковите лихви. Такова ще има, но не скоро и когато то е факт, ръстът няма да е рязък. На това мнение е финансистът Левон Хампарцумян. По неговите думи основната причина за това е силното задлъжняване на държавите от Южна Европа.

"Едно рязко повишаване на лихвите ще вкара целия регион в сериозни затруднения", коментира той на церемония в Икономическия университет във Варна, по време на която получи почетното звание "Доктор хонорис кауза". "Може да има повишаване на лихвите, но не очаквам да е сега, нито да е рязко", казва той, цитиран от "24 часа".

"Финансовата система на света, след предишната криза, направи много сериозни усилия през последните 10 години да създаде буфери, за да е много по-подготвена днес от гледна точка на капитал и ликвидност", смята още той.

Според Хампарцумян може да се очакват промени във финансовата система, а тя като сектор би могла да подкрепи реформи в икономически аспект по време на криза, както и в периода на възстановяване.

"Икономиката ни в момента вече е затруднена в определени сегменти, което се случва и в целия свят. Идеята е да бъдем рационални, разумни и солидарни в преодоляване на последствията", посочва той, цитиран от радио "Фокус" - Варна.

Левон Хампарцумян обаче предупреждава, че формулата за излизането от кризата още не е ясна. По неговите думи трябва да се обърне внимание на веригите за доставки.

"В днешно време ефективността на всеки един бизнес, който преди се измерваше в печалбата, която може да генерира, вече се измерва и в устойчивостта на бизнес модела. Това обаче е много сложна задача и не всички ще оцелеят", казва още той.