Банките в САЩ са започнали да прекратяват кредитни карти и да понижават лимитите по тях, предаде Zero Hedge. Причината са големите загуби по необслужваните задължения на платците и това не е учудващо - кредитните карти са едно от първите плащания, които потребителите спират, когато доходите им се понижат.

Интересното е, че делът на картодържателите, които са преминали през недоброволно понижаване на лимита или закриване на сметките не е никак малък. В първия случай той 33%, а други 25% са изгубили достъп до кредитните си карти, сочи проучване на CompareCards.

Общият брой на потребителите, засегнати от тези действия, е около 70 млн. души, посочват от компанията, изтъквайки, че проучването ѝ обхваща периода от средата на май до средата на юни, т.е. момент, в който икономиката на САЩ вече започваше да се размразява. От CompareCards изтъкват още, че феноменът продължава да се наблюдава и днес.

Мораториумът върху кредитите в България се удължава

Мораториумът върху кредитите в България се удължава

Крайният срок за отсрочване на кредитите вече е март 2021 г., а банките започнаха да прилагат новия регламент

"Много американци изгубиха една от финансовите си спасителни мрежи насред един от най-тежките икономически периоди в американската история", коментари главният анализатор на CompareCards Мат Шулц.

Финансовите институции прибегнаха до същия ход и при Голямата рецесия, само че тогава делът на потребителите с понижени лимити или блокирани карти е бил значително по-малък - общо 16%. "Днес това е много по-голям проблем, отколкото беше през 2008 г.", каза Шулц. "Но е логично банките да са много по-твърди спрямо кредитополучателите си, защото има много неща, които те не знаят и са нервни заради високия риск."

Оказва се, че дори и богатите кредитополучатели, които правят по над 100 хил. долара годишно, са били изправени пред спиране на достъпа до кредитните си карти, показва проучването.

В САЩ не е имало толкова просрочени ипотечни кредити от 9 години насам

Икономика №1 не е имала толкова просрочени ипотечни кредити от 9 години насам

Депозитите, от друга страна, са нараснали с рекордните $2 трилиона от февруари месец