Негативният ефект на коронакризата продължава да оказва сериозен натиск върху най-голямата икономика в света и доказателство за това са нови данни за просрочените ипотечни кредити в страната.

Според данните за май рекорден брой от 4,3 милиона кредитополучатели в САЩ са просрочили с повече от 30 дни задълженията си при 3,4 милиона такива през април, показват данните на Black Knight, цитирани от Business Insider.

Трябва да се отбележи обаче, че в доклада са включени и данните за потребители, които са сключили споразумения, позволяващи им отсрочка на плащанията в рамките на шест месеца.

Според изчисленията най-голям дял на просрочените ипотечни заеми през май има в Мисисипи, Луизияна, Ню Йорк, Ню Джърси и Флорида.

Междувременно данни на Федералния резерв показват, че успоредно с разрастването на епидемията в САЩ се е увеличил и размерът на депозитите в страната. Така влоговете са нараснали с рекордните 2 трилиона долара от края на февруари насам.

Към 10 юни общо депозитите в американската банкова система възлизат на 15,47 трилиона долара при размер от 13,3 трилиона долара към втория месец на годината. Най-големият пик е бил през април, когато американците са внесли в банките общо 865 милиарда долара. За май сумата е 604,6 милиарда долара.