Американската Broadcom Corporation обеща да превърне САЩ в "световен лидер в 5G" и да създаде нов фонд от 1.5 млрд. долара за обучение на инженери в страната, ако властите одобрят подготвяното от нея придобиване на Qualcomm.

Съобщението демонсттира твърдото намерение на Broadcom да завърши сделката, въпреки че само преди 2 дни властите изпратиха на двете компании писмо, очертаващо резерви за потенциално обвързване между тях.

Администрацията на Тръмп може да спре най-голямата технологична сделка в историята

Администрацията на Тръмп може да спре най-голямата технологична сделка в историята

За първия път ресорната комисия разглежда придобиване, което още не е приключило

Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която в момента проучва дали сливането ще навреди на националната сигурност, изрази опасения, че придобиването на Qualcomm от Broadcom ще подкопае усилията на Щатите да останат пред Китай в разработването на технологията 5G.

Междуведомственият панел, който се председателства от министъра на финансите, също изследва отношенията на Broadcom с "чуждестранни лица от трети страни".

Qualcomm отказа най-голямата сделка в историята

Qualcomm отказа най-голямата сделка в историята

Не прие предложените за компанията $121 милиарда от Broadcom

Компанията увери, че ще развива приоритетно технологията 5G. Тя възнамерява да "поддържа ресурсите (на изследователската и развойната дейност), които Qualcomm посвети на 5G и иновациите в бъдещите безжични стандарти".

През уикенда правителството поиска от разположената в Сан Диего Qualcomm да отложи годишната си среща на акционерите с 30 дни, докато тече проверката на регулаторите.

Най-голямото технологично придобиване в историята е под въпрос

Най-голямото технологично придобиване в историята е под въпрос

$100 милиарда са малко, смята Qualcomm, която може да се влее в Broadcom

Срещата, която беше насрочена за вторник, трябваше да определи дали Broadcom може да се придвижи напред с придобиването, което ще бъде най-голямата технологична сделка в историята.

Най-новата оферта на Broadcom е 121 млрд. долара, а някои от инвеститорите в Qualcomm смятат, че цената все още твърде ниска.

 Broadcom предлага $121 милиарда за Qualcomm

$121 милиарда: Върви ли се към най-голямата сделка в историята?

Нов опит за враждебно поглъщане

Qualcomm е популярна с измислянето на 2G и 3G безжичната мрежова технология, използвана от оператори като Verizon и Sprint. Сега тя се фокусира върху мобилните чипове, които захранват смартфони и радиостанции, разширявайки възможностите на клетъчните комуникации.

Broadcom основно прави чипове за кабелни широколентови комуникации, като модеми, Wi-Fi, суичове и рутери. Компанията в момента е базирана в Сингапур, но обяви, че ще върне своята централа обратно в САЩ до май тази година.