Възможното сливане на два гигантски производители на компютърни чипове може да донесе революция в тази толкова важна индустрия, която достига всичко от мобилните ни телефони до автомобили - и да промени баланса на силата от Калифорния към Азия, разказва The New York Times.

Вашингтон обаче не смята, че това е особено добра идея.

Правителството рядко се намесва в подобни ситуация. В неделя обаче администрацията на Тръмп реши да забави потеционалното придобиване на Qualcomm, водещ американски производител на чипове, от базираната в Сингапур Broadcom. Цитираната причина е свързана с притеснения за националната сигурност.

Ходът представлява новата агресивна позиция, която администрацията заема, за да защити националните корпоративни шампиони и да спре придобиванията от чуждестранни компании.

Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ обикновено работи зад затворени врати и преглежда сделки след тяхното обявяване. В случая обаче тя се намесва в сделката за Qualcomm преди въобще да се е стигнала до тогава. Когато комисията започне да разглежда дадена сделка, тя обикновено пропада, коментира изданието.

 Broadcom предлага $121 милиарда за Qualcomm

$121 милиарда: Върви ли се към най-голямата сделка в историята?

Нов опит за враждебно поглъщане

Повишеното внимание отразява растящите притеснения на президента Тръмп и законодателите относно сделките в САЩ на чуждестранни компании. Притеснението е, че Щатите губят своето предимство в сектори като технологиите, докато Китай и други страни набират скорост. Комисията се намесва в момент, в който Тръмп се готви да въведе мито на вноса на стомана и алуминий.

Белият дом върви към политика на повече намеса на правителството в бизнеса. Очаква се въпросната комисия да получи повече власт, а законодатели от двете основни партии искат да увеличат възможността ѝ да разглежда и да се произнася не само в случаи на сливания, но и при създаването на съвместни предприятия и инвестиции в стартиращи компании.

През последните месец комисия вече блокира няколко големи китайски сделки в САЩ, като сред тях бе придобиването на MoneyGram и на Lattice Semiconductor, за които Money.bg писа.

В неделя комисията задължи Qualcomm да забави с 30 дни своята среща на акционерите, която трябваше да се проведе днес, и на която инвеститорите трябваше да гласуват точки, свързани с придобиването.

Експерти казват, че не могат да си спомнят друг случай, в който комисията се намесва при неприключила сделка.

Broadcom съобщи за желанието си да придобие Qualcomm през ноември. Двете компании произвеждат повечето от чиповете, нужни за работата на мобилните телефони. Възможна сделка би била най-голямата в технологичния сектор в историята. Двете компании все още не са постигнали споразумение относно цената.

По-рано Хок Тан, главен изпълнителен директор на Broadcom, обеща, че компанията ще премести своята централа в САЩ. Това се случи по време на брифинг в Белия дом заедно с президента Тръмп. От сингапурското дружество явно се надяваха, че по този начин ще избегнат задействане на комисията.

Не всички обаче смятат така. "Работата на Qualcomm е твърде важна за националната ни сигурност, за да позволим на компанията да премине в ръцете на чужденци - и то чрез враждебно придобиване", казва сенатор Том Котън, републиканец от Арканзас.

До преди няколко години най-големите инвестиции в американските технологични компании идваха от Великобритания и Канада. Китайските компании - чрез притежавани от държавата предприятия, венчър капиталисти и други компании, които имат връзки с официален Пекин, изгряха на сцената от скоро.

"Има усещане, че технологиите не трябва да напускат страната и да отиват в Китай", казва Андрю Хънтър, директор в Center for Strategic and International Studies и бивш служител в Министерството на отбраната в САЩ.

Qualcomm се разглежда като перлата в короната на технологичната индустрия в САЩ. Чиповете ѝ се използват в повечето мобилни телефони, а тя може да поведе и революцията в новите безжични интернет мрежи 5G.

Въпреки че Broadcom е базирана в Сингапур, се смята, че тя има връзки с Китай.