Американският медиен холдинг CBS Corp направи оферта за закупуването на Viacom Inc., която включва кабелни и сателитни телевизионни мрежи, а така също със създаването и разпространението на филми, съобщиха медии в САЩ.

Тази сделка може да доведе до обединението на компании, които се разделиха преди повече от десетилетие, отбелязва CNN.

CBS е готов да плати за придобиването изцяло със свои акции, при това, според запознати източници, компанията оценява Viacom под текущата пазарна стойност от $ 12,5 милиарда. Освен това се предполага, че е главният изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на CBS Лесли Мунвс ще оглави обединената компания.

Специална комисия от членове на съвета на директорите на CBS, натоварена да води преговорите, преди няколко дни е направила такова предложение на съвета на директорите на Viacom, съобщава Dow Jones.

Предложението на CBS може да стане начало на преговорите, ако Viacom се откажа от него и се постигне подобряване на условията по споразумението за придобиване, отбелязва изданието. На този етап представители на Viacom отказват коментари по темата.

Най-известните тв канали, принадлежащи на Viacom, са MTV и Nickelodeon, а така също компанията владее и филмовото студио Paramount.

Миллиардер и члены его семьи через холдинговую компанию National Amusements Inc. контролируют почти 80% голосующих акций обеих медиа-компаний. Ранее он уже предпринимал попытки объединить свои компании, последняя из которых потерпела неудачу в 2016 году.

Милиардерът Самнер Редстоун и членовете на семейството му чрез холдинга National Amusements Inc. контролират почти 80% от акциите с право на глас и на двете медийни компании. По-рано той вече е предприемал опити да обедини компаниите си, последният от които не успя през 2016 година.