Подкрепената от Уорън Бъфет американска потребителска банка Capital One планира да придобие американския издател на кредитни карти Discover Financial Services в сделка за всички акции на стойност 35,3 милиарда долара. Нейната цел е създаването на глобален платежен гигант, пише Reuters.

Сделката, която се очаква да получи интензивен антитръстов контрол, ще формира шестата по големина американска банка по активи и американски гигант за кредитни карти, който ще се конкурира с JPMorgan Chase и Citigroup .

Въпреки че Discover има мрежа, която обхваща 200 държави и територии, тя все още е много по-малка от конкурентите Visa, Mastercard и American Express.

"Това придобиване добавя мащаб и инвестиции, позволявайки на мрежата Discover да бъде по-конкурентна с най-големите разплащателни мрежи", се казва в изявление на компаниите.

Акционерите на Discover ще получат 1,0192 Capital One акция за всяка акция на Discover, което представлява 26,6% премия над цената на затваряне на Discover в петък.

Ако бъде сделката бъде сключена, акционерите на Capital One ще притежават 60% от обединената компания, докато акционерите на Discover ще притежават останалите.

Комбинацията Capital One/Discover би имала "значителни стратегически предимства", казаха анализаторите на Baird equity research в бележка до клиентите, цитирайки потенциала за намаляване на разходите, който идва с по-голям мащаб, и ползите от това кредитните карти Capital One да използват мрежата на Discover.

Компаниите заявиха, че очакват да постигнат 2,7 милиарда долара синергиен ефект преди данъци през 2027 г., което ще включва намаляване на разходите.

Capital One, който включва Berkshire Hathaway на Бъфет като негов седми по големина акционер с 3,28% дял, се оценява на 52,2 милиарда долара. Тя беше четвъртият по големина играч на пазара на кредитни карти в САЩ по обем през 2022 г., докато Discover беше шестият, според Nilson.

Очаква се сделката да бъде одобрена от регулаторите в края на 2024 г. или началото на 2025 г., казаха от Capital One.