Френската компания Renault SA и японската Nissan Motor Corporation водят преговори за сливане и създаване на нов световен производител, който ще търгува на борсите с общи акции. Това съобщава днес агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

В резултат на сливането сегашният стратегически алианс ще бъде преобразуван в една корпорация. Към момента Renault владее 43% от акциите на японската компания, а Nissan има 15%-тен дял във френския производител. Председател на съвета на директорите на двете компании е Карлос Гон.

По информация на агенцията, той води преговорите за сливането и има намерение да оглави обединеният автомобилен производител. Новата компания може да запази и двете си седалища - в Япония и Франция.

През 2016 година Nissan купи 34% от акциите на Mitsubishi Motors, като в резултата от това бе формиран най-големият в света автомобилен алианс. Общите му продажби през миналата година достигнаха 10,6 милиона единици и алиансът закономерно вече се бори за лидерското място в света с Фолксваген и Тойота.

Renault-Nissan продаде най-много автомобили през 2017 година, изпреварвайки Volkswagen

Renault-Nissan продаде най-много автомобили през 2017 година, изпреварвайки Volkswagen

Toyota се срина на трето място

Но експертите вече предупреждават, че подобно сливане може да срещне значителни трудности при одобряване на сделката то властите в двете страни. Правителството на Франция, което държи 15 % от акциите на Renault, едва ли с голямо желани ще се откаже от своя дял.

Както френските, така и японските власти ще трябва да дадат разрешение за сливането, а и да одобрят следващите това промени в структурата на управлението, производството и даже седалищата на компаниите.

Източниците на агенцията отбелязват, че засега не е взето окончателно решение за сделката и преговорите, които се водели от няколко месеца, могат да не доведат до споразумение.

Пазарната стойност на Renault за последната година нарасна с около 15% - до 27,7 млрд. евро ($34 млрд.), докато капитализацията на Nissan се съкрати са 2% и към момента е около 4,6 трлн. йени ($43 млрд.).

Днес по-обед акциите на френската компания бяха поскъпнали с 4,5%, като по-рано днес в хода на търговията скочиха с 8,3%.