Швейцарската ABB ще продаде 80.1% от бизнеса си с енергийни мрежи на японската Hitachi в сделка за 11 млрд. долара.

Европейската инженерна група, която е сред световните лидери в областта на електрификацията, ще разпредели нетните парични приходи от сделката в размер на 7.6-7.8 млрд. долара сред акционерите си.

Компанията планира да промени структурата на останалите си предприятия, което ще доведе до приблизително 500 млн. долара годишно намаление на разходите, след 500 млн. долара такси за преструктурирането, пише Reuters.

Първоначално ABB ще задържи 19.9% от енергийните мрежи, като сделката включва опция за излизане при справедлива пазарна цена, която да се равнява на поне 90% от стойността на предприятието, управлявано от ABB 3 години след закриването.

АBB придобива General Electric Industrial Solutions за 2.6 милиарда долара

Компания с бизнес в България купува част от американски гигант

Компанията укрепва позициите си на американския пазар

Придобиването ще позволи на Hitachi да увеличи глобалното си присъствие в индустрията на електроенергийните мрежи, докато ABB, която произвежда и индустриални роботи, иска да се освободи от най-малко печелившото си подразделение, за да се съсредоточи върху области като автоматизация.

"Нашите четири новообразувани бизнеса, всеки от които е глобален лидер, ще бъдат добре съобразени с начина, по който клиентите ни оперират и ще се фокусират по-силно върху нововъзникващите технологии като изкуствения интелект", казва в изявление изпълнителният директор на ABB Улрих Шписхофер.

Около 36 000 души работят в бизнеса на компанията с енергийни мрежи, който отчита продажби от 10.4 млрд. долара през миналата година. Оперативният му марж на печалбата е 10% през третото тримесечие, което е спад от 60 базисни пункта спрямо година по-рано.

Решението да се продадат енергийните мрежи бележи промяна в позицията на Шписхофер, който реши да запази бизнеса преди 2 години въпреки призивите на някои акционери да бъде продаден.