Американският президент Доналд Тръмп блокира планираното придобиване на производителя на чипове Qualcomm от базираната в Сингапур Broadcom заради опасения за националната сигурност, съобщава BBC.

В заповедта на държавния глава се посочва, че има "надеждни доказателства, че предложението за сделката за 140 милиарда долара заплашва да засегне националната сигурност на САЩ".

От Broadcom обаче посочват, че няма никакъв повод за съмнения, свързани с предложението им. С него трябваше да се отбележи най-голямото придобиване в историята на технологичния сектор.

Според документа "предложената сделка за Qualcomm се забранява, както и каквато и да е друга равностойна оферта за сливане, придобиване или поглъщане, независимо дали е извършено пряко или косвено".

Производството на чипове в момента е много ключово заради навлизането на 5G технологията, а Qualcomm е лидер в това отношение, следвана от Broadcom и китайския гигант Huawei.

По думите на анализатори сделка между Qualcomm и Broadcom може да даде възможност на Huawei да се превърне във водещ производител.

Това от своя страна е в разрез на политиката на Вашингтон спрямо китайските телекомуникационни фирми, като нееднократно американските власти са изразявали опасения за националната сигурност, свързани с работата на тези компании с американски такива.