Германският производител Volkswagen Group се е съгласил да похарчи до 2,1 милиарда канадски долара ($1,6 милиарда) за обратното закупуване или поправка на 105 000 "мръсни" дизела и да компенсира парично събствениците им в Канада.

Отделно Volkswagen се е съгласил да плати и административна глоба от 15 милиона канадски долара във връзка с уреждането на проблема. 

През юни Volkswagen се съгласи на подобна сделка със собствениците на дизеловите му автомобили в Щатите, като размерът на компeнсацията беше в пъти по-голям - около $10 милиарда за обратното изкупуване или фиксация на 475 000 коли в САЩ.

Общата сума на която засега се е съгласил като компенсации Volkswagen, възлиза вече на над $18 милиарда. Но това не е краят - на компанията й предстои да похарчи още доста средства за по-големите си дизелови модели, както и за глоби около тях, пише auto-press.net. 

"Основната цел на Volkswagen винаги е била да осигури справедливо третиране на канадските ни потребители и вярваме, че съглашението постига тази цел." - е заявила шефката на Volkswagen Group Canada Maрия Сенстрьом вчера. 

Очаква се повечето от 105 000 собственици на дизелови автомобили да получат парични компенсации в рамките на 5100 и 5950 канадски долара в допълнение към парите за върнатия автомобил или пък, ако поискат, да го задържат, поправаката ще бъде извършена безплатно, като компенсацията си остава в сила.