Интернет компанията Yahoo сложи на тезгяха около 3000 свои патенти и патентни заявки. Продажбата им ще стане чрез търгове.

Компанията се надява да получи над 1 млрд. долара от сделките с интелектуална собственост. Заявки от купувачи ще се приемат до средата на юли тази година, информира деловото издание The Wall Street Journal.

Организацията на търговете е възложена на инвестиционната банка Black Stone, която специализира в продажбата на интелектуална собственост. 

В списъка влизат патенти на технологии, изобретени преди много години, в зората на интернет епохата. Те касаят уеб търсенето, интернет рекламата и електронната търговия. 

Представители на Yahoo коментират, че патентното портфолио е апетитна хапка за компании, бизнесът на които е свързан с Интернет. Много от патентите бяха използвани в съдебни спорове между Yahoo и нейните конкуренти. 

Най-вероятни купувачи на патентното портфолио се явяват Alphabet, под чиято шапка оперира Google, и Microsoft. По-рано тази година пакет от около 2000 патента на Yahoo беше оценен на около 1 млрд. долара. 

През последните три години Yahoo спечели от продажба на патенти и лицензни такси около $600 млн. В момента компанията провежда търг за продажба на основния си интернет бизнес, припомня TechNews.bg.