Италианското правителство блокира опита на френската компания Safran да придобие ключова местна компания от сферата на авиационните технологии и отбраната, съобщава Defense News. Според източници на онлайн изданието причината продажбата да не бъде одобрена е геополитическата обстановка.

Става дума за компанията Microtecnica. Тя произвежда компоненти за изтребителя Eurofighter Typhoon. В момента тя е собственост на американската Collins Aerospace, която пък е контролирана от RTX (бившите Raytheon technologies) - производителите на крилатите ракети Tomahawk.

Eurofighter изглеждаше провал, но интересът към него се завърна с пълна сила

Eurofighter изглеждаше провал, но интересът към него се завърна с пълна сила

Консорциумът зад изтребителя очаква поръчки за 150-200 машини през следващите 2 години

Safran обявиха през юли, че купуват Microtecnica за 1,8 млрд. долара. Това обаче няма да се случи, след като правителството в Рим използва правомощия, които получи със закон от 2012 г. Той беше приет с цел да се блокират опитите на Китай да придобие стратегически предприятия в страната.

Според източници от изпълнителната власт решението е било взето заради опасения, че в сегашната сложна ситуация по света италианските въоръжени сили може да останат без ключови компоненти. Германия също е изразила резерви към сделката - тя също разчита на Eurofighter за охраната на небето си.

Airbus може да съкрати хиляди, ако Германия не купи Eurofighter

Airbus може да съкрати хиляди, ако Германия не купи Eurofighter

Това предупреди главният финансов директор

"Те (италианското правителство) приемат най-лошото за нашите намерения - че няма да поддържаме адекватно Eurofighter или че той няма да е приоритет. Това е в някаква степен иронично, защото всъщност ние също доставяме компоненти за него", коментира пред FT изпълнителният директор на Safran Оливие Андри.

Според източниците на Defense News ситуацията наистина е необичайна, защото италианските власти са имали възможност да поставят ясни условия, с които да направят сделката в крайна сметка възможна.