40% от хотелите у нас няма да приемат туристи през това лято и ще останат затворени. Миналия месец заетостта на легловата база е била между 3 и 5 на сто, през юни ще достигне до 25 %, а от юли се очаква 60% заетост на леглата в хотелите. Това съобщи Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес, предава БНР.

От организацията настояват напълно да отпаднат всички ограничения за влизане на туристи от страните от Европейския съюз, Великобритания, Русия и Израел, както и да отпаднат PCR тестовете и при пристигането на туристите от съседните балкански страни.

"Подкрепа на българските авиокомпании, за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че отпадат ограниченията, ще произведе. И в допълнение - карантинните хотели, във всеки основен ключов туристически комплекс да бъде определен хотел за тази цел и разходите за неговата издръжка за сезона да бъдат поети от държавата. Сезонът, ако тези две условия не бъдат изпълнени, има всички шансове да бъде провален от наша страна", коментира предложенията на Конфедерацията на българския туристически бизнес Полина Карастоянова.

По думите й държавните почивни станции могат да играят ролята на карантинни хотели. Сред останалите предложения от организацията са продължаване на програмата "60 на 40" до края на годината, създаването на възможността ваучерите за храна да бъдат използвани и за туристически пътувания.

Конфедерацията на туристическия бизнес настоява още за учредяване на фонд за подкрепа за привличане и домакинство на международни конференции и конгреси на територията на България.