Рафтове на хранителни магазини в Америка са празни. Липсват най-основните хранителни стоки като мляко, хляб, месо, както и някои почистващи препарати, пише CNN. Множество потребители публикуват снимки на празните рафтове в магазините в социалните мрежи през последните няколко дни.

Липсата на персонал в магазините, забавяне на доставките, са сред причините за създалата се ситуация. По думите на главния изпълнителен директор на Albertsons Вивек Санкаран някои хранителни продукти са в ограничено количество на доставки.

Според него, заради новия вариант на вируса се очаква още по-сериозно забавяне на доставките през следващия месец.

Според National Grocers Association хранителните магазини работят с много по-малко от нужния им капацитет - около 50% по-малко.

Недостигът на работна ръка оказва натиск върху всички звена на хранителната верига, коментира Фил Лемперт, който е редактор на SuperMarketGuru.com. На фона на пандемията много служители, работили в хранително-вкусовата промишленост, изобщо не се връщат към нископлатените си работни места.

Транспортни смущения

Недостигът на шофьори на камиони продължава да създава проблеми във веригата за доставки. Продължават и задръстванията от товарни кораби в американските пристанища.

Освен проблемите във веригата на доставки, някои експерти казват, че лошите метеорологичните условия са част от проблема.

Някои части от Средния Запад и Североизтока са засегнати от тежки метеорологични условия и някои служители са възпрепятствани да пътуват до работните си места. Хората се запасяват с повече хранителни стоки, съответно нивата на търсене се покачват.

Освен това пожарите и сушите увреждат редица култури като пшеница, царевица и соя в САЩ, както и реколтата от кафе в Бразилия. Това не може да бъде пренебрегвано.

Пандемията промени хранителните ни навици

Все повече и повече от нас започнаха да готвят и да се хранят у дома по време на пандемията, което също допринася за кризата в предлагането на хранителни стоки, казват специалисти. Купуваме още повече хранителни продукти, по-малко полуфабрикати.