Консервативното правителство на Австрия планира да започне да отваря магазини през следващата седмица - първи ход за разхлабване на мерките срещу епидемията, пише Reuters. В същото време страната разширява изискването за носенето на маски.

Австрия затвори магазини, барове, ресторанти, театри, училища и други магазини и места за събиране преди три седмици. Гражданите трябваше да си стоят вкъщи и да работят от дома си, ако е възможно.

Мерките като че ли дадоха резултат и процентното увеличение на броя на заразените остана под десет. Канцлерът Себастиян Курц заяви, че Австрия е действала по-бързо от останалите държави и това означава, че сега е в позиция да отвори и магазините по-рано. Все пак страната ще внимава и възстановяването към нормалния живот може и да се забави, ако броят на заразените отново започне да расте.

Ако всичко е наред, магазините с площ под 400 кв. м ще бъдат отворени отново на 14 април, следвани от всички магазини, молове и фризьорски салони до 1 май. В градския транспорт и всички магазини ще трябва да бъдат носени маски.

Deutsche Bank: Ето кога икономиките ще бъдат размразени от мерките срещу коронавируса

Deutsche Bank: Ето кога икономиките ще бъдат размразени от мерките срещу коронавируса

Съдейки по опита от Хубей, те ще останат в сила след изтичане на сегашното извънредно положение